Fairwind 90

een korte impressie van Fairwind ´90 te in beeld en tekst.

Tijdens deze reis werden de volgende havens bezocht; Lissabon (Portugal), Las Palmas (Canarische eilanden), Sao Vicente (Kaapverdische eilanden), Rio de Janeiro (Brazilië), Curaçao (Nederlandse Antillen), La Guaira (Venezuela), Roosevelt Roads (Puerto Rico), San Juan (Puerto Rico), St. Maarten (Nederlandse Antillen), Algeçiras (Spanje) en Portsmouth (Engeland).

Het vertrek uit Den Helder op 27 januari 1990 ging samen met zware storm. De Poolster vertrok van langszij, bij de Zuiderkruis. Al de uitzwaaiers stonden ook op de Zuiderkruis wat het schip een paar graden slagzij deed maken aan de kade. Na Porto Grande passeerde de Poolster, op zaterdag 24 februari 1990, de evenaar. Hier kwam Neptunus aan boord voor de uitgifte van de doorvaart bewijzen.

Een ieder werd bij Neptunus geroepen, daar moesten zij op de knieën en werden alle begane zonden opgelezen door de vrouw van Neptunus. Daarna werd je overgeleverd aan de trawanten voor een wasbeurt in een substantie van meel, gist en fijne kruiden waaronder veel knoflook.

Voor sommige mensen bestond een speciale behandeling en kwam je met je hoofd en handen in het blok te staan. Na een kwartier werd je dan gedoopt in het ¨groene¨ bad. (hier Benno Weijenbarg die op die dag jarig was)

Tijdens de reis Fairwind waren er, zoals altijd, veel oefeningen. Hier een blik in de ED-centrale waar vanuit de e-installatie werd gecontroleerd. (links boven kpl Hans Meulenbrock en mtr tde Maurice de Wit, rechts boven mtr tde Demas Pieters, links Manolioto Tol met de helm van een ander.