25 jaar poolster

Alhoewel bij de Koninklijke Marine de 12de en 24ste jaar als jubileumjaren  worden beschouwt stond de bemanning van de Poolster toch stil bij de zilveren  jubileum van hun schip. Het komt  bij de Nederlandse marine niet vaak  voor dat er een schip 25 jaar in dienst blijf

Voor aanvang oefening dient de Poolster zich in Rosyth te melden voor inname van  2 Engelse Seakings met bijhorende personeelsleden. Dit is altijd weer een feest  omdat de Engelse matrozen aan boord van hun marineschepen geen drank mogen  nuttigen, dit in tegenstelling tot de Nederlandse marine.

Op weg naar de noordelijke zeeen wordt een noodsignaal opgevangen afkomstig  van de Hr.Ms. Zwaardvis. Na een grote zoekactie komt de Zwaarvis boven water en  blijkt een boei verloren te zijn. Op 10 maart passeert de Poolster de noordlijke  poolcirkel waar traditiegetrouw de neus blauw wordt geschilderd. Het  noordelijkste punt wat het eskader bereikt is 71,21°NB, dit levert buiten een  heleboel koude wind ook verschrikkelijke mooie plaatjes op. In Vigo, de eerste  haven van het eskader, (de Poolster is dan inmiddels alweer in Rosyth geweest om  de Engelse te debarkeren) ontstaan veel onlusten en wordt er een passageverbod  uitgeroepen. In Marseille waar de Tromp met de Jacob van Heemskerk verblijft  gebeurd een dergelijk iets. In Lissabon ligt de Poolster weer als vanouds op een  afgelegen plek ver van de rest van het eskader aan de andere zijde van de rivier  ¨De Taag¨, er wordt een veerdienst opgezet met de schouw. Na deze havens wordt  er aanvang genomen met oefening ¨Tapon¨ (Portugees voor Kurk)

De Poolster blijkt de grote ´kurk´ te zijn waar het eskader om draait. Op  woensdag 12 april is het einde oefening voor Hr.Ms. Poolster en nemen wij  afscheid van het eskader. In het kanaal wordt er rendez-vous gemaakt met Hr.Ms.  Zuiderkruis die het eskader verder gaat begeleiden. Na een kort samenzijn wordt  er afstand genomen waarna de twee bevoorrader elkaar op volle vaart passeren. De  Poolster vaart verder naar Den Helder waar op 17 april wordt afgemeerd aan  steiger 22. Niet voor lange duur want een paar uur later vertrekt de oude dame  weer, met 700 gasten aan boord voor een varende bezoekdag.

Na een kleine oefening in de tweede week van mei vertrekt de Poolster voor de  laatste reis van het jubileumjaar. Samen Hr.Ms. Callenburg en Hr.Ms. Pieter  Florisz wordt het adelborstenbootreisje naar midden Amerika gemaakt.

In Norfolk wordt de Poolster (met 167,68 mtr Nederlands grootste marine  schip) een lesje nederigheid geleerd. Hier ligt de Poolster neus aan neus met  een Amerikaans marine schip.

Na Norfolk te hebben aangedaan varen we nog naar Puerto Rico (marinehaven  Roosevelt Roads) en naar St.Maarten, alwaar de Poolster op 30 juni met de rest  van het eskader op de spijker gaat in Great Bay (bij Philipsburg)

3 juli wordt st.Maarten verlaten door de Poolster en samen met de Callenburgh en  de Jan van Brakel vangt de terugreis naar Den Helder aan. De Pieter Florisz  heeft tijdens deze reis de functie ¨schip van de wacht¨ van de Jan van Brakel  overgenomen. De terugreis loopt voorspoedig.Op 14 juli, tijdens de dagwacht,  vaart Hr.Ms.Poolster het Schulpengat in en meert af langs steiger 24.

Op vrijdag 8 september vindt er overdag aan boord een reunie voor  (oud)-opvarende plaats. ´s Avonds is er een feestavond voor de opvarenden. 10  september is het precies 25 jaar geleden dat Hr.Ms.Poolster in dienst werd  genomen bij de KM

1989 is voor de oude dame (de naam die ze inmiddels verkregen heeft) een rustig  vaarjaar die gestart wordt door een grote NAVO-oefening (Northstar ´89) in de  noordelijke wateren.

De Poolster wordt begeleid door Hr.Ms. Tromp, Hr. Ms. Callenburg, Hr.Ms. Jacob  van Heemskerk en Hr.Ms. Kortenaer